Zupa TOM YUM

Zupa Tom Yum występuje w trzech wariantach: z krewetkami, z kurczakiem oraz bez mięsa czyli wegetariańska. Zrób taką jaka Tobie będzie smakować najbardziej. Mleko kokosowe możesz zastąpić śmietaną. Jeżeli lubisz azjatyckie zupy koniecznie zobacz przepis na Rozgrzewający Bulion.

Po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki.

Zupa TOM YUM

Czas przyrządzania: 15 minutes
Czas Gotowania: 40 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: Bez Mięsa, Danie Główne, Dodatki, Drugi dzień świąt, Obiad, Przystawka, Ryba
Kuchnia: Azja
Hasła: bez mięsa, owoce morza, tajlandia
Porcje: 6 osoby
Kalorie na przepis: 1590kcal
Koszt: 40 zł

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wywaru warzywnego lub krewetkowego
  • 1 kg krewetek Black Tiger 
  • 1 sztuka papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnek polski może być wędzony
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 listki limonki Kafir mrożona " Kuchnie Świata"
  • 2 łodygi trawy cytrynowej rozgnieconej bez pierwszych liści
  • 2 sztuki sok z limonek
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 puszka mleko kokosowe
  • 10 sztuk grzyby Shiitake lub pieczarki
  • 3 sztuki szalotki
  • 1 łyżka pasta z Tamaryndowca
  • 1 łyżka pasta chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka Cukru brązowego
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • Sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Do gotującego się w garnku wywaru warzywnego lub krewetkowego dodajemy: paprykę chilli, rozgniecione ząbki czosnku, sos rybny, listki limonki, starty na tarce świeży imbir, obrane szalotki, pastę chilli, pastę tamaryndowca, sos sojowy oraz cukier brązowy.
  • Trawę cytrynową, należy pokroić na trzy równe części. Następnie drugą stroną noża poprzez delikatne uderzanie rozgnieść, aby popękała. Dodajemy do gotującego się w garnku wywaru.
  • Grzyby Shiitake lub pieczarki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić na ćwiartki. Dodać do wywaru. Jeżeli grzyby, które posiadacie są suszone- przed użyciem należy je namoczyć w wodzie.
  • Do gotującej się zupy dodajemy sok z limonki, oraz mleko kokosowe. Pilnujemy, aby zupa ponownie się nie zagotowała. Następnie dodajemy umyte krewetki (jeżeli kupiliście mrożone, przed dodaniem do zupy, należy je rozmrozić).
  • Po dodaniu krewetek gotujemy jeszcze 5 minut.
  • Smacznego
Wartości odżywcze
Zupa TOM YUM
Na 1 porcję przypada (3007 g)
Kalorie 1590 Kalorie z tłuszczów 387
% zalecanego dziennego spożycia*
Tłuszcze 43g66%
Tłuszcze nasycone 1.224g8%
Tłuszcze trans 0.1g
Tłuszcze wielonienasycone 1.334g
Tłuszcze jednonienasycone 0.81g
Cholesterol 1260mg420%
Sód 5662.32mg246%
Potas 1279.92mg37%
Węglowodany 76g25%
Cukier 3.8808g4%
Białko 215g430%
Witamina A 540IU11%
Witamina C 0.52mg1%
Wapń 639.6mg64%
Żelazo 3.7624mg21%
* Dzienne zalecane spożycie wyrażone w procentach dotyczy osób dorosłych i jest oparte na diecie uwzględniającej zapotrzebowanie kaloryczne równe 2000 kalorii/dziennie. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne wartości odżywcze może być mniejsze lub większe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania.

Jeżeli Zupa Tom Yum zostały przez Ciebie wykonane, koniecznie podziel się z innymi swoją opinią ;D.

Zupa przygotowywana była w programie internetowym: Balkon 2na2 od kuchni. Zobacz koniecznie ten odcinek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..