Zakwas Buraczany

Zakwas Buraczany

Autor: Szymon Czerwiński
Danie: Boże Narodzenie, Wege, Wigilia
Kuchnia: Polska
Hasła: barszcz, Boże Narodzenie, kiszonki, Święta, wigilia, zakwas

SKŁADNIKI

  • 500 g buraków
  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 szklanki wody letniej
  • 1/2 łyżki sól
  • 4 ząbki czosnek polski
  • 3 liście Liście laurowe
  • 2 sztuki ziele angielskie
  • 5 sztuk ziaren pieprzu
  • 1 plaster korzenia chrzanu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Buraki umyj pod bieżącą wodą, załóż rękawiczki i obierz je ze skórki. Następnie pokrój w równe plastry. Przełóż do naczynia najlepiej glinianego do którego światło nie będzie miało dostępu. Czosnek obierz ze skórki i rozgnieć na desce za pomocą noża – dodaj do produktów razem z przyprawami. Dołóż kromki chleba razowego najlepszej jakości jakiej możesz zdobyć.
  • Do dzbanka wlej wodę dodaj sól i dokładnie wymieszaj, aby się rozpuściła. Zalej buraki tak, aby je przykryć. Naczynie przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 3 dni – po tym czasie zbierz z zakwasu powstały nalot i wyrzuć. Również usuń z zakwasu chleb – ponieważ może stać się pożywką dla drobnoustrojów.
  • Po upływie około 5 dni możesz spróbować zakwasu – jeśli jego smak jeszcze Ci nie odpowiada pozostaw go w słoiku na kolejne 1-2 dni (powinien być kwaskowaty, z wyczuwalną nutą buraka i przypraw).
  • Smacznego
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..