Truskawkowe Tiramisu

Wiosna i Lato to okres w którym pojawiają się moje ulubione owoce czyli truskawki. Dlatego robię z nich wiele różnych deserów, a wśród nich Truskawkowe Tiramisu.

Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

Truskawkowe Tiramisu

Czas przyrządzania: 15 minutes
Czas Gotowania: 12 hours
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: Deser
Kuchnia: Włoska
Hasła: deser, sernik bez pieczenia, tiramisu
Porcje: 10 osób
Koszt: 35 zł

SKŁADNIKI

  • 2 op Biszkoptów
  • 250 g Serka mascarpone
  • 300 g Śmietany 36%
  • ½ szklanki cukru drobnego
  • 3 sztuki Jaj od szczęśliwych kur
  • 1 sztuka Laska wanilii
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 ml wody
  • 1 filiżanka espresso
  • 1 sztuka pomarańczy sok
  • 1 łubianka truskawek
  • 50 g kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Truskawki pokrój na połówki, następnie dodaj je do garnka. Całość zalej sokiem z pomarańczy lub cytryny. Dodaj łyżkę cukru. Włącz gaz i zacznij gotować do czasu, aż powstanie gęsta „żelowa” masa truskawkowa. 
  • Oddziel białko od żółtka do dwóch misek. Rób to delikatnie, aby do białka nie dostało się żółtko. 
  • Do żółtek dodaj pozostały cukier. Ubij mikserem na puszystą masę. Następnie dodaje do nich serek Mascarpone. Dalej ubijaj, aż powstanie jednolita masa. Odstaw do schłodzenia na czas przygotowywania kolejnych elementów ciasta. 
  • Do dzieży miksera wlej śmietankę, oraz ziarna wanilii. Następnie ubijaj, aż powstanie bita śmietana.
  • W między czasie żelatynę zalej zimną wodą, aby napęczniała.
  • Do białek dodaj szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę. 
  • Napęczniałą żelatynę zalej łyżeczką gorącej wody. Dokładnie wymieszaj. Powinna być płynna. Następnie do niej dodaj dwie łyżki masy z Mascarpone i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Całość dodaj do misy z masą i dokładnie wymieszaj przy użyciu miksera.
  • Masę Mascarpone z żelatyną dodaj do dzieży miksera w której znajduje się bita śmietana. Dokładnie połącz ze sobą składniki.
  • Następnie delikatnie przy pomocy szpatułki połącz ze sobą pianę z białek z gotową masą Mascarpone. 
  • Spód oraz boki blaszki do pieczenia wyłóż biszkoptami. Następnie przy pomocy łyżeczki delikatnie nasącz biszkopty świeżo parzonym zimnym espresso. 
  • Na nasączone biszkopty wyłóż pierwszą warstwę kremu. Następnie ułóż warstwę z biszkoptów. Dodaj mus truskawkowy, oraz pozostałą masę Mascarpone. Przy użyciu noża wygładź wierzch ciasta. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Najlepiej na całą noc.
  • Schłodzone ciasto oprósz kakao oraz udekoruj świeżymi truskawkami. 
  • Smacznego!
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..