Tarta z Boczkiem i Pieczarkami

Tarta Bekonowa

Czas przyrządzania: 15 minutes
Czas Gotowania: 1 hour 30 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: tarta, tarta bekonowa
Kuchnia: Francuzka
Hasła: bekon, grzyby, szybki obiad, tarta, tarta bekonowa
Porcje: 8 osób
Koszt: 45 zł

SKŁADNIKI

Ciasto na Tartę

  • 200 g Mąki pszennej
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • 1 sztuka Jaj od szczęśliwych kur
  • szczypta soli

Krem do tarty

  • 200 g sera żółtego
  • 200 g sera pleśniowego
  • 200 g wędzonego boczku pokrojony w kostkę
  • 100 g grzybów mogą być pieczarki
  • 5 sztuk Jaj od szczęśliwych kur
  • 5 sztuk szalotka
  • 500 ml gęstej śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto

  • Mąkę przesiej przez sito do miski i połącz z jajkiem, masłem oraz solą. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Ulep kulę i owiń szczelnie folią spożywczą. Odłóż aby odpoczęło na 10 minut. Po tym czasie formę do tarty wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na formę. Spód podziurkuj widelcem. Wstaw do piekarnika na około 15 minut – poczekaj, aż będzie rumiane.

Krem

  • Na patelni z odrobiną oleju przesmaż boczek, grzyby oraz szalotkę, aż będą rumiane i pachnące. Odparuj wodę. Nastepnie W misce wymieszaj: jaja, śmietanę, boczek, szalotkę pokrojoną w piórka, grzyby oraz sery. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Ciasto wyjmij z pieca, wlej masę i wstaw ponownie na około godzinę. Tarta idealnie smakuje z sałatą z winegretem pomarańczowym.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..