Szparagi z sosem holenderskim

Wiosna to pora roku, kiedy w końcu zaczynamy mieć dostęp do świeżych warzyw w okazjonalnych cenach. Tak samo jest ze szparagami – warto poczekać kilkanaście dni, aby nie przepłacać, a później? Później to już zostaje rozkoszowanie się ich smakiem w różnych daniach. Dziś mam dla Ciebie prosty, ale pyszny przepis na Szparagi z klasycznym Sosem Holenderskim.  

Szparagi z sosem holenderskim

Wiosna to pora roku, kiedy w końcu zaczynamy mieć dostęp do świeżych warzyw w okazjonalnych cenach. Tak samo jest ze szparagami – warto poczekać kilkanaście dni, aby nie przepłacać, a później? Później to już zostaje rozkoszowanie się ich smakiem w różnych daniach. Dziś mam dla Ciebie prosty, ale pyszny przepis na Szparagi z klasycznym Sosem Holenderskim.
Czas przyrządzania: 15 minutes
Czas Gotowania: 15 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: Bez Mięsa, Obiad, szparagi
Kuchnia: Francuzka, Niemiecka, Polska
Hasła: bez mięsa, domowy obiad, Lato, Wakacje, Wiosna
Porcje: 4 osoby
Koszt: 20 zł

SKŁADNIKI

Sos Holenderski:

  • 4 sztuki Jaj od szczęśliwych kur
  • 100 ml Wina białego wytrawnego
  • 50 gram Masła
  • Sól i pieprz

Lista zakupów:

  • 1 pęczek Szparagów zielonych
  • 1 łyżka sól
  • 1 łyżka cukru drobnego
  • Rukola, pomidorki koktajlowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Do wysokiego garnka wlej zimną wodę i zagotuj. Następnie dodaj cukier, sól i masło. Ze szparagów odetnij zdrewniałe końcówki i zwiąż za pomocą nitki. Włóż do wrzącej wody – pamiętaj, aby główki wystawały ponad taflę wody. Gotuj przez około 8- 10 minut. Następnie przełóż do zimnej miski z wodą – najlepiej do miski z lodem, aby zatrzymać proces gotowania oraz aby nie straciły koloru. Przed podaniem przesmaż je na maśle, przez kilka minut, aby tylko zyskały temperatury.
  • W garnku zagotuj wodę. Następnie włóż do niego miskę metalową. Pamiętaj, aby miska nie dotykała wody. Będziemy korzystać z kąpieli wodnej. Do miski, która jest ogrzewana przez parę z garnka – wlej cztery żółtka. Cały czas energicznie rózgo ubijaj. Uważaj, aby nie zrobiła się jajecznica. Następnie, gdy żółta zmienią swoją konsystencję i kolor dodaj białe wino. Cały czas energicznie ubijaj sos na parze.
  • Zacznij dodawać wąskim strumieniem roztopione i gorące masło. Masło zagęści sos. Nie przestawaj ubijać sosu. Dodaj świeżo mielony pieprz i sól. Sos, który otrzymałeś powinien przypominać konsystencją majonez.
  • Polej gorącym sosem swoje danie.
  • Smacznego !

Notes

Szparagi pasują idealnie do grzanki z Guacamole! Koniecznie spróbuj, a stanie się to tanie Twoim TOP! 
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. 

Jeżeli Szparagi zostały przez Ciebie wykonane, koniecznie podziel się z innymi swoją opinią ;D.

Komentarze

  • Szparagowe Love! Kocham Szparagi!

    Avatar Szymon Czerwiński 2 marca 2020 19:07 Odpowiedz
  • 5 stars
    <3

    Avatar Szymon Czerwiński 2 marca 2020 19:07 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..