Sernik Wielkanocny

Sernik Wielkanocny to ciasto, które powinno znaleść się na Wielkanocnym stole. Przepis, który poznasz poniżej to połączenie kresowości, słodyczy i delikatności. Jest wilgotny i uwodzi smakiem.

Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

Wielkanocny sernik

Czas przyrządzania: 20 minutes
Czas Gotowania: 1 hour 40 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: święta wielkanocne, Wielkanoc
Kuchnia: Polska
Hasła: mazurek wielkanocny, sernik, sernik świąteczny, sernik szybki, sernik wielkanocny, święta wielkanocne, wielkanoc
Porcje: 8 osób
Koszt: 40 zł

SKŁADNIKI

Spód Sernika

  • 1 op Ciasteczek owsianych Tago
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g masła

Masa Sernikowa

  • 700 g sera philadelphia
  • 400 g białej czekolady
  • 100 g cukru drobnego
  • 5 sztuk Jaj od szczęśliwych kur
  • 100 ml Śmietany 36%
  • 1 łyżeczka ziaren wanilii
  • 1 sztuka cytryna
  • świeże owoce do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • W garnku rozpuść masło Do blendera wsyp ciasteczka owsiane od TAGO, następnie przesyp je do miski, a w blenderze rozdrobnij orzechy włoskie. Oba składniki połącz ze sobą, dodaj do nich rozpuszczone masło i wyłóż powstałą masą formę do pieczenia. Nastęnie całość wstaw na 15min do lodówki
  • W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Do miski dodaj serek Philadelphia, jajka, kremówkę, sok i skórkę z połowy cytryny oraz wanilię. Wszystko wymieszaj. Dodaj do masy rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladę i wymieszaj razem.
  • Przygotowaną wcześniej formę do pieczenia owiń od spodu szczelnie folią spożywczą by nie dostała się do niej woda, ponieważ formę postawimy na blachę zalaną wodą by ta parowała podczas pieczenia. Do formy przelej masę serową i wstaw do piekarnika na 1:30 h – temperatura 160 St. C . Na blachę wylej gorącą wodę. Po upieczeniu udekoruj ciasto świeżymi owocami.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Partnerem Przepisu jest:

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. 

Komentarze

  • Z folią do piekarnika?

    Avatar An 7 kwietnia 2020 21:35 Odpowiedz
    • 5 stars
      Tak z folią do piekarnika, ona uszczelnia i zapobiega, aby woda dostała się do masy! To jest bardzo ważne.

      Avatar dejmyk 8 kwietnia 2020 11:42 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..