Sernik Nutella

Sernik Nutella na zimno to bardzo prosty, szybki i pyszny sernik na zimo. Zrobisz go w klika chwil i tak samo szybko jak zrobisz – tak samo szybko zniknie z Twojej lodówki.

Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

Sernik Nutella

Sernik Nutella na zimno to bardzo prosty, szybki i pyszny sernik na zimo. Zrobisz go w klika chwil i tak samo szybko jak zrobisz – tak samo szybko zniknie z Twojej lodówki.

Czas przyrządzania: 30 minutes
Czas Gotowania: 30 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: Bez Mięsa, Deser, Deser, Święta Bożego Narodzenia, vege, Wege, Wielkanoc
Kuchnia: Amerykańska, Polska
Hasła: ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto nutella, ciasto świąteczne
Porcje: 10 osób
Koszt: 45 zł

SKŁADNIKI

Spód:

  • 600 gram Nutella lub innego czekoladowego kremu
  • 1 opakowanie sucharów

Masa: 

  • 1 litr Śmietany 36%
  • 500 gram Serka z wiaderka mielonego
  • 1 sztuka Laska wanilii
  • 2 łyżki Cukru pudru
  • 12 listków Żelatyny (1 łyżeczka żelatyny w proszku = 1 listek żelatyny)

Wierzch:

  • 2 sztuki Galaretki malinowe 
  • 1 opakowanie Maliny
  • 1 opakowanie Borówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Nutellę lub inny krem czekoladowy włóż do rondelka z wodą i podgrzej, aby stała się płynna. Uważaj, aby nie przypalić! Za pomocą blendera lub ręcznie rozgnieć suchary na mniejsze kawałki. Pamiętaj, aby większe kawałki zostały to one będą chrupać pod zębem.
  • W misce połącz ze sobą rozgniecione suchary oraz krem czekoladowy. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  • Tortownicę (ja użyłem 28) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż przygotowany spód i ugnieć za pomocą łyżki. Pamiętaj, aby powstał równomierny spód. Włóż do lodówki na 20 minut.
  • Do miski przelej kremówkę, z laski wanilii wyjmij nasiona (pozostałą laskę włóż do pojemnika z cukrem po kilku dniach powstanie cukier waniliowy). Ubij śmietaną na bitą w między czasie dodaj partiami cukier puder. Dodaj ser i dokładnie za pomocą łyżki lub rózgi wymieszaj, aby pozbyć się wszelkich grudek.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i poczekaj, aż napęcznieje. Następnie odsącz z wody przełóż do suchego rondelka i na małym ogniu rozpuść (uważaj, aby jej nie zagotować ponieważ straci swoje właściwości) . 
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodawaj łyżkami masę serowo – śmietanową i mieszaj cały czas przy pomocy rózgi, aby składniki się połączyły (zahartuj w ten sposób połowę masy). Połącz ze sobą masę żelatynowo – serową  z pozostałą masą i dokładnie wymieszaj, aż się połączą ze sobą.
  • Wyjmij tortownicę z lodówki, na spód wylej pierwszą warstwę masy, następnie ułóż maliny. Dodaj pozostałą cześć masy, wyrównaj wierzch i obsyp obficie borówkami (owoce wedle uznania i dostępności). Ciasto schłodź przez około 3h.
  •  W czasie chłodzenia ciasta przygotuj galaretkę z połowy zalecanej wody tzn. 2 galaretki na 500 ml wody. Przestudź i jak zacznie tężeć wylej na wierz ciasta. Schłodź najlepiej całą noc w lodówce.
  • Smacznego!
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. 

Jeżeli Sernik Nutella został przez Ciebie wykonany, koniecznie podziel się z innymi swoją opinią ;D.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..