Sernik Mango

Sernik Mango to SZTOS ! Idealny na Wielkanoc ale również bez okazji sprawi, że poczujesz niesamowicie aksamitny, kremowy smak przełamany nutą kwaśnego mango! Sernik jest prosty w przygotowaniu i smakuje każdemu! Nawet Teściowej ;D

Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

Sernik Mango

Czas przyrządzania: 15 minutes
Czas Gotowania: 2 hours
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: Bez Mięsa, Boże Narodzenie, ciasta, ciasto, Deser, Deser, Drugi dzień świąt, Przekąski, Święta Bożego Narodzenia, święta wielkanocne, vege, Wege, Wielkanoc
Kuchnia: Polska
Hasła: bez mięsa, ciasta, ciasteczka, ciastka, ciasto, ciasto świąteczne, sernik, sernik bożonarodzeniowy, sernik wielkanocny, śniadanie wielkanocne
Porcje: 8 osób
Koszt: 35 zł

SKŁADNIKI

Spód

  • 1 op Ciasteczek owsianych np. Tago
  • 50 g orzechy prażone włoskie lub laskowe
  • 50 g masła

Masa Sernikowa

  • 500 ml Śmietany 36%
  • 500 g sera twarogowego z wiaderka
  • 1 sztuka Laska wanilii
  • 12 listków żelatyny 1 listek żelatyny = 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 sztuka limonka
  • 3 łyżki Cukru pudru

Dodatki

  • 400 g puree Mango może być ze świeżego lub z puszki
  • 1 op biszkoptów okrągłych np. Tago

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Spód Ciasta

  • Do blendera dodaj ciasteczka owsiane, z blenduj na drobny pył. W między czasie w garnku rozpuść masło. Do rozpuszczonego masła dodaj ciasteczka oraz prażone orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników.
  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę ciasteczkową na spód. Dokładnie wyrównaj powierzchnię – najlepiej ugnieść łyżką. Boki tortownicy wyłóż biszkoptami. Schłodź całość w lodówce przez 15 – 20 minut. 

Masa Sernikowa

  • Do dzieży miksera dodaj śmietanę kremówkę, oraz ziarna wanilii. Rozpocznij ubijanie. Pilnuj, aby nie przebić śmietany, ponieważ powstanie masło 
  • W między czasie zalej żelatynę zimną wodą. Poczekaj, aż napęcznieją – około 5 minut.
  • Do ubitej śmietany dodaj ser twarogowy, oraz cukier puder. Połącz ze sobą składniki. Żelatynę rozpuść w garnku. Pamiętaj, aby się nie zagotowała, ponieważ straci swoje właściwości. Do drugiej miseczki przełóż 4 – 5 łyżek masy serowej. Następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Tak przygotowaną masę z żelatyną dodaj do pozostałej część masy serowo – twarogowej. Dokładnie wymieszaj, aby masy połączyły się w jedną całość.
  • Z lodówki wyjmij tortownicę, w której masz spód ciasteczkowy. Następnie wyłóż masę i wyrównaj nożem lub szpachelką cukierniczą. Schowaj ponownie do lodówki. 
  • Puree z mango dodaj do garnka i zagotuj. Ta czynność jest konieczna – inaczej po dodaniu żelatyny nie zamieni się w galaretkę. Do zagotowanego Puree dodaj listki żelatyny i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do schłodzenia. Schłodzoną galaretkę mango – jeszcze w formie płynnej wylej na schłodzone ciasto i schowaj ponownie do lodówki do czasu, aż stężeje. 
  • Smacznego!
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. 

Przepis powstał przy współpracy z:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..