Pierś z kurczaka z sosem chimichurri

Prosty i szybki obiad? Proszę bardzo. Przed Państwem: Pierś z kurczaka, podana z pieczonym ziemniakiem z ogniska i sosem chimichurri. Do tego dania proponuję podać dobrze znaną surówkę Colesław. To danie jest proste a zarazem urzeka smakiem. Spróbuj raz, a zagości w twoim domu na zawsze.

Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

Pierś z kury sosem chimichurri

Czas przyrządzania: 15 minutes
Czas Gotowania: 2 hours
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: Danie Główne
Kuchnia: Polska
Hasła: kurczak, pieczone ziemniaki, pierś z kurczaka, sos chimichuri
Porcje: 4 osoby
Koszt: 30 zł

SKŁADNIKI

Pierś z kurczaka

  • 4 sztuki pierś z kurczaka
  • 1 łyżka kurkuma
  • 1 sztuka sok i skórka z otartej pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka papryka wędzona
  • sól i pieprz

Pieczony Ziemniak

  • 4 sztuki Ziemniak
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz

Sos Chimichurri

  • 1 sztuka natka z pietruszki
  • 1 sztuka pęczek kolendry
  • 2 żabki czosnek polski
  • 1 sztuka papryczka chilli
  • 1 sztuka sok z cytryny
  • ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Dokładnie umyj ziemniaka. Następnie natrzyj go masłem, oprósz sola i pieprzem. Zawiń szczelnie w folię aluminiową i włóż do piekarnika na około 1,5 h. Jeżeli masz świeże zioła możesz również dodać do ziemniaka przed zawinięciem w folię. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka. Upieczony ziemniak powinien być miękki.
  • Pierś z kurczaka umyj pod zimną bieżącą wodą. Dokładnie oczyść z błon mięso. Nasmaruj oliwą z oliwek, kurkumą, otartą skórką z pomarańczy. Dodaj sok z pomarańczy, paprykę wędzoną, oraz sól i pieprz. Odstaw do lodówki na 20 minut, celem zamarynowania mięsa. 
  • Pietruszkę oraz kolendrę pokrój dokładnie. Przełóż do miski i dodaj: przeciśnięty przez prasę czosnek, drobno pokrojoną chili, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wlej olej roślinny i dokładnie wymieszaj. Odstaw, aby sos mógł się „przegryźć”.
  • Zamarynowaną pierś z kurczaka, owiń w folię spożywczą i wstaw do pieca na około 25 – 30 minut. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.
  • Upieczone ziemniaki, odsłoń z foli aluminiowej i dokładnie opal skórkę palnikiem spożywczym. Dzięki temu nabiorą aromatu i zapachu paleniska. Przekrój ziemniaka na pół, ale nie do końca. W środek dodaj sos Chimichurri. Na talerz wyłóż porcję surówki, oraz upieczoną pierś z kurczaka. Gotowe. 
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..