Pasztet z wątróbki

Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

Pasztet z wątróbki

Czas przyrządzania: 40 minutes
Czas Gotowania: 15 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: Dodatki, Drugi dzień świąt, Przekąski, Przystawka, Śniadanie, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Hasła: dodatek, kolacja, pasztet, przekąska, śniadanie, Święta, wątróbka
Porcje: 10 osób
Kalorie na przepis: 393kcal

SKŁADNIKI

  • 400 g wątróbki
  • 2 kostki masła
  • 1 kostka masła klarowanego
  • 4 sztuki szalotki
  • 2 ząbki czosnek polski
  • 50 ml brandy
  • 1 pęczek szłwii, tymianku
  • 2 szczypty Sól i pieprz
  • 1 sztuka bagietka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z masłem. W międzyczasie posiekaj szalotki i czosnek. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć szalotkę, a po chwili czosnek. Przesmaż całość, aż cebula będzie brązowa. Pilnuj, aby nie spalić czosnku. Cebulę oraz czosnek przełóż do miski (razem z tłuszczem) i usmaż wątróbkę. Przypraw ją pieprzem i świeżymi ziołami. Gdy będzie już dokładnie usmażona, dodaj do niej wcześniej przygotowaną cebulę z czosnkiem oraz brandy. Podpal alkohol, aby cały wyparował, a smak i aromat pozostał w daniu.
  • Całość zblenduj na gładką i jednolitą masę. Postaw rondelek z masłem klarowanym na średnim ogniu i wrzuć do niego jeden listek szałwii. Jak zrobi się chrupiący, wyjmij go i zrób podobnie z pozostałymi. Zanurzona w maśle szałwia zrobi się chrupiąca i aromatyczna. Wypełnij słoiki lub miseczki przygotowanym pasztetem. Następnie ułóż na nim liście szałwii i zalej masłem klarowanym. Pozostaw do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.
  • Smacznego!

Notes

Koniecznie zobacz Przepis na: Świąteczny roll dog z kabanosa
Wartości odżywcze
Pasztet z wątróbki
Na 1 porcję przypada (1660 g)
Kalorie 393 Kalorie z tłuszczów 342
% zalecanego dziennego spożycia*
Tłuszcze 38g58%
Tłuszcze nasycone 23g144%
Cholesterol 204mg68%
Sód 250mg11%
Potas 178mg5%
Węglowodany 4g1%
Cukier 1g1%
Białko 9g18%
Witamina A 7523IU150%
Vitamin B2 1mg59%
Vitamin B3 5mg25%
Vitamin B5 3mg30%
Vitamin B12 24µg400%
Witamina C 2mg2%
Vitamin D 1µg7%
Vitamin E 1mg7%
Vitamin K 23µg22%
Wapń 20mg2%
Żelazo 2mg11%
Magnez 13mg3%
Fosfor 168mg17%
Selen 16µg23%
Cynk 2mg13%
* Dzienne zalecane spożycie wyrażone w procentach dotyczy osób dorosłych i jest oparte na diecie uwzględniającej zapotrzebowanie kaloryczne równe 2000 kalorii/dziennie. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne wartości odżywcze może być mniejsze lub większe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..