Oliwa z chili

Oliwa z chili to idealny dodatek do sałatek, pizzy czy makaronu. Zrobisz ją w kilka minut, a jej smak zostanie z Tobą na długo.

Sprawdź również inne ziołowe oliwy takie jak z czosnkiem, rozmarynową oraz mrożoną.

Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

Oliwa z chili

Czas przyrządzania: 5 minutes
Czas Gotowania: 5 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: Bez Mięsa, Boże Narodzenie, chilli, ciasta, Danie Główne, Dodatki, Drugi dzień świąt, kolacja, Obiad, oliwa, oliwa chilli, Przekąski, Przystawka, pyszne śniadanie, Śniadanie, Święta Bożego Narodzenia, szybkie śniadanie, vege, Wege, Wielkanoc
Kuchnia: Włoska
Hasła: dodatek, impreza, oliwa, śniadanie, szybkie śniadanie, wigilia, włoskie
Porcje: 4 osoby
Koszt: 15 zł

SKŁADNIKI

  • 300 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju słonecznikowego
  • 1 sztuka zielona papryczka chilli
  • 1 sztuka czerwona papryczka chilli
  • 2 łyżki suszonej papryki chilli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Do rondelka wlej odmierzoną ilość oliwy (taką samą, jaką ma pojemność butelka, w której będziesz ją przechowywać). Dodaj do niej wybrane składniki i podgrzewaj do temperatury 90 stopni C. Pamiętaj, aby oliwa się nie zagotowała.
  • Tak przygotowaną oliwę przelej do wyparzonych i suchych (to bardzo ważne!) słoików lub butelek. Wieczka też powinny być wyparzone i wysuszone. Oliwę smakową robioną w domu spożyj w ciągu tygodnia.

Notes

MOJA RADA: Oliwę smakową robioną w domu należy spożyć w ciągu 1 tygodnia.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..