Ogórki Małosolne

Lato do najpiękniejsza pora w całym roku. Świeże warzywa, owoce, długie wieczory i wczesne poranki. To również czas, kiedy możemy delektować się pysznymi Ogórkami Małosolnymi. Każdy w domu ma swój przepis na ten rarytas. Ja dziś ma dla Ciebie mój. Zobacz jak ja przyrządzam ten specjał w swoim domu.   

Ogórki Małosolne

Lato do najpiękniejsza pora w całym roku. Świeże warzywa, owoce, długie wieczory i wczesne poranki. To również czas, kiedy możemy delektować się pysznymi Ogórkami Małosolnymi. Każdy w domu ma swój przepis na ten rarytas. Ja dziś ma dla Ciebie mój. Zobacz jak ja przyrządzam ten specjał w swoim domu.
Czas przyrządzania: 15 minutes
Czas Gotowania: 15 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: Bez Mięsa, Dodatki, Przekąski, Przystawka, pyszne śniadanie, Snack, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Hasła: ogórki, ogórki małosolne
Porcje: 5 osób
Koszt: 10 zł

SKŁADNIKI

  • 1,5 kilo Świeżych ogórków gruntowych 
  • 5 gałązek koperek
  • 1 główka Czosnek Polski
  • Korzeń chrzanu
  • Liście chrzanu, wiśni, młodego dębu
  • Woda
  • Sól kamienna
  • 4 liście Liście laurowe
  • Opcjonalnie: papryczki chilli, ziarna gorczycy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Ogórki najlepiej kup na targu lub od znajomego plantatora. Dokładnie je umyj i wyszoruj w zimnej wodzie. Zostaw na 2 godziny zalane zimą wodą, aby się wymoczyły.
  • Ząbki czosnku polskiego obierz a następnie rozgnieć za pomocą boku noża. Korzeń chrzanu umyj i obierz, pokrój na 2 cm kawałki. Umyj również liście chrzanu (lub wiśni zależy jakie masz), porwij na mniejsze kawałki. W dużym słoiku układamy ogórki na przemian z dodatkami, w mniejszych pionowo ogórki, w przestrzenie wciskamy dodatki.Pamiętaj, aby nie zostawiać za wiele wolnego miejsca!
  • Tak przygotowane słoiki zalej mieszanką: 1 litr wody plus 1,5 łyżki stołowej soli kamiennej. Całość dokładnie wymieszaj, aż połączą się składniki. Jeżeli użyjesz ciepłej wody, ogórki szybciej będą gotowe. Przy użyciu zimnej wody dłużej będą się kisić. Dopilnuj, aby ogórki były w całości zalane solanką. Na wierzch możesz ułożyć jeszcze dodatki, aby nie było wolnego miejsca.
  • Tak przygotowane słoiki przykryj gazą i przy pomocy gumki zabezpiecz. Ogórki, możesz również zrobić w specjalnym glinianym naczyniu lub nawet butelce. Pozostaw w zaciemnionym miejscu na 3 – 4 dni. Pierwszym objawem, że ogórki są już gotowe, będzie mętniejąca woda.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. 

Jeżeli Ogórki zostały przez Ciebie wykonane, koniecznie podziel się z innymi swoją opinią ;D.

Komentarze

  • 5 stars
    Pierwszy!

    Avatar Szymon Czerwiński 2 marca 2020 18:52 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..