Mazurek Wielkanocny

Mazurek Wielkanocny to świąteczne “must have” na Wielkanocnym stole. Zupełnie nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta. Jeżeli wykorzystasz przepis, który dla Ciebie przygotowałem to stanie się ten przepis bardzo prostym i sprytnym.

Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

Mazurek pomarańczowy

Czas przyrządzania: 15 minutes
Czas Gotowania: 20 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: mazurek, święta wielkanocne, Wielkanoc
Kuchnia: Polska
Hasła: ciasta, ciastka, ciasto, ciasto świąteczne, mazurek, mazurek wielkanocny, sernik świąteczny, święta wielkanocne
Porcje: 10 osób
Koszt: 35 zł

SKŁADNIKI

Ciasto Kruche

  • 4 szklanki Mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 300 g masła
  • 4 sztuki żółtko

Polewa

  • 6 sztuk pomarańcza
  • 100 g cukru pudru
  • 1 sztuka cytryna
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • migdały etc.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Składniki ciasta wyłóż na blat lub stolnicę, następnie posiekaj nożem. Zagnieć szybko ciasto, uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
  • Ciasto schłodzone rozwałkuj na posypanym mąką blacie kuchennym i włóż do formy/blaszki na mazurka. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudź.
  • Pomarańcze i cytryny sparz we wrzątku, następnie za pomocą tarki – zetrzyj skórkę. Wyciśnij również z nich sok i zagotuj z 100 g cukru, następnie dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę wyłóż na spód z ciasta kruchego. Udekoruj migdałami i plastrami pomarańczy.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..