Łosoś sous vide na purée miętowym z groszku

Łosoś sous vide na purée miętowym z groszku to proste i pyszne danie. Każdy z Was spokojnie zrobi je u siebie w domu. To połączenie delikatnego i soczystego łososia z kremowym puree z groszku. Jeszcze takiego obiadu nie było u Ciebie w domu! 

Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

Łosoś sous vide na purée miętowym z groszku

Czas przyrządzania: 30 minutes
Czas Gotowania: 30 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: Bez Mięsa, Danie Główne, kolacja, Obiad, Ryba, Święta Bożego Narodzenia, Wege
Kuchnia: Szwecja
Hasła: łosoś, ryba, sous vide, wege
Porcje: 4 osoby
Kalorie na przepis: 1367kcal
Koszt: 35 zł

SKŁADNIKI

Marynata do Łososia

  • 100 g cukru drobnego
  • 400 g sól

Ryba

  • 500 g filet z łososia ze skórą
  • 1 pęczek majeranek
  • 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 sztuka cytryna
  • 1 szczypta sól
  • 1 szczypta świeżo mielony pieprz

Puree z groszku

  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Marynowanie Ryby

  • Łososia zamarynuj w cukrze i soli w proporcji 1:4. Odstaw na około 10-20 minut, aż zacznie puszczać soki. Następnie opłucz go pod zimoną wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie delikatnie natnij skórkę łososia.
    Dlaczego sól i cukier? Sól jest naturalnym konserwantem, usuwa nadmiar wody, zabija i bakterie i hamuje rozwój mikroorganizmów powodujących psucie się żywności. Cukier natomiast, w połączeniu z solą powoduje wzrost bakterii kwasu mlekowego. Taki roztwór sprawia, że zaczyna się dziać proces, który, w przypadku ryb (!), przypomina obróbkę cieplną. Mięso rozkłada się tak, jak podczas gotowania. Ryba staje się bardziej jędnrna i pogłębia się jej smak.

Gotowanie Ryby

  • Do worka spożywczego z IKEA lub innego, który jest przeznaczony do kontaktu z żywnością przełóż łososia. Zanim to zrobisz oprósz solą i pieprzem, ziołami jakie posiadasz może być majeranek i obłóż plastrami cytryny. Następnie dodaj oliwę – zamknij worek. 
    Do garnka wlej ciepłą wodę. Gdy osiągnie temperaturę 50 stopni włóż łososia w woreczku do garnka. Torebkę przymocuj do brzegu naczynia za pomocą spinacza biurowego i tak gotuj przez 30 minut. Pamiętaj, aby temperatura była stała i wynosiła 50 st.C. Możesz ją kontrolować za pomocą termometru kuchennego. 
  • Po upływie 30 minut wyjmij rybę i osusz na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzej olej i zacznij smażyć od strony skóry. Smaż przez kilka sekund, aby ryba była złocista – poprzez wolne gotowanie jest już gotowa do zjedzenia. 

Puree z groszku

  • Do garnuszka wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy dwie łyżeczki soli, wstawiamy do zagotowania. Kiedy woda się zacznie gotować wsypujemy groszek. Gotujemy..
  • Odcedzamy groszek. Dodajemy masło, liście mięty i kolendry, łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy łyżeczkę cukru, świeżo mielony pieprz i przecieramy przez drobne sito.
Wartości odżywcze
Łosoś sous vide na purée miętowym z groszku
Na 1 porcję przypada (884 g)
Kalorie 1367 Kalorie z tłuszczów 756
% zalecanego dziennego spożycia*
Tłuszcze 84g129%
Tłuszcze nasycone 11.06g69%
Tłuszcze trans 0.15g
Tłuszcze wielonienasycone 9.588g
Tłuszcze jednonienasycone 43.27g
Cholesterol 230mg77%
Sód 521.2mg23%
Potas 2082.5mg60%
Węglowodany 37g12%
Błonnik 11.56g48%
Cukier 10.134g11%
Białko 116g232%
Witamina A 385.6IU8%
Witamina C 45.6mg55%
Wapń 99.46mg10%
Żelazo 5.38mg30%
* Dzienne zalecane spożycie wyrażone w procentach dotyczy osób dorosłych i jest oparte na diecie uwzględniającej zapotrzebowanie kaloryczne równe 2000 kalorii/dziennie. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne wartości odżywcze może być mniejsze lub większe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. 

Jeżeli Łosoś sous vide na purée miętowym z groszku zostało przez Ciebie wykonane, koniecznie podziel się z innymi swoją opinią ;D.

Komentarze

  • 5 stars
    <3

    Avatar Szymon Czerwiński 22 marca 2020 17:12 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..