
Czas przyrządzania: 5 minutes
Czas Gotowania: 25 minutes
Porcje: 10 osób
Kalorie na przepis: 113kcal
Koszt: 15 zł
SKŁADNIKI
- 1 kg rabarbaru
- 200 gram cukru
- 100 gram cytryny 2 sztuki
- 500 gram jabłka 4 sztuki
- 10 gram mięty garść
- 2 litry wody naturalnej
- 1 litr wody gazowanej
- 100 gram kostki lodu
- 200 gram truskawek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rabarbar dokładnie umyj i pokrój na równe kawałki – nie musisz obierać. Dodaj do dużego garnka następnie posłodzić – 100 g. Zalej 2 litrami wody, dodaj cytrynę i jabłka gotuj przez 30 minut. Przesadź przez sito, dodaj pozostałą wodę, lód i truskawki. Orzeźwienia dodadzą liście mięty oraz plastry cytryny.
Wartości odżywcze
Kompot z Rabarbaru
Na 1 porcję przypada
Kalorie 113
% zalecanego dziennego spożycia*
Sód 2mg0%
Potas 104mg3%
Węglowodany 30g10%
Błonnik 2g8%
Cukier 26g29%
Witamina A 69IU1%
Witamina C 20mg24%
Vitamin K 2µg2%
Wapń 11mg1%
Magnez 7mg2%
Fosfor 12mg1%
* Dzienne zalecane spożycie wyrażone w procentach dotyczy osób dorosłych i jest oparte na diecie uwzględniającej zapotrzebowanie kaloryczne równe 2000 kalorii/dziennie. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne wartości odżywcze może być mniejsze lub większe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!
Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania.