Kompot z Rabarbaru

Kompot z Rabarbaru

Czas przyrządzania: 5 minutes
Czas Gotowania: 25 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: napój
Kuchnia: Polska
Diet: Vegetarian
Hasła: koppot, rabarbar, Wakacje
Porcje: 10 osób
Kalorie na przepis: 113kcal
Koszt: 15 zł

SKŁADNIKI

  • 1 kg rabarbaru
  • 200 gram cukru
  • 100 gram cytryny 2 sztuki
  • 500 gram jabłka 4 sztuki
  • 10 gram mięty garść
  • 2 litry wody naturalnej
  • 1 litr wody gazowanej
  • 100 gram kostki lodu
  • 200 gram truskawek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Rabarbar dokładnie umyj i pokrój na równe kawałki – nie musisz obierać. Dodaj do dużego garnka następnie posłodzić – 100 g. Zalej 2 litrami wody, dodaj cytrynę i jabłka gotuj przez 30 minut. Przesadź przez sito, dodaj pozostałą wodę, lód i truskawki. Orzeźwienia dodadzą liście mięty oraz plastry cytryny.
Wartości odżywcze
Kompot z Rabarbaru
Na 1 porcję przypada
Kalorie 113
% zalecanego dziennego spożycia*
Sód 2mg0%
Potas 104mg3%
Węglowodany 30g10%
Błonnik 2g8%
Cukier 26g29%
Witamina A 69IU1%
Witamina C 20mg24%
Vitamin K 2µg2%
Wapń 11mg1%
Magnez 7mg2%
Fosfor 12mg1%
* Dzienne zalecane spożycie wyrażone w procentach dotyczy osób dorosłych i jest oparte na diecie uwzględniającej zapotrzebowanie kaloryczne równe 2000 kalorii/dziennie. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne wartości odżywcze może być mniejsze lub większe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..