Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku to idealny pomysł na długie sobotnie śniadanie, ale spokojnie możesz je zrobić również na uroczyste Śniadanie Wielkanocne! Twoja rodzina będzie miło zaskoczona!

Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

Czas przyrządzania: 5 minutes
Czas Gotowania: 15 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: Śniadanie, Śniadanie, Wielkanoc
Kuchnia: Francuzka
Hasła: jajka w koszulce, jajko, jajko w koszulce, jajko z wody, kanapki, śniadanie, śniadanie w sobotę, wielkanoc
Porcje: 4 osoby
Koszt: 20 zł

SKŁADNIKI

  • 4 sztuki Jaj od szczęśliwych kur
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/4 szklanki octu
  • 2 kromki Chleb
  • 2 plastry szynki gotowanej
  • 2 łyżki posiekanego kopru
  • Sól i pieprz

Sos Holenderski

  • 4 sztuki Jaj od szczęśliwych kur
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g masła
  • Sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • W garnku zagotuj wodę. Następnie włóż do niego miskę metalową. Pamiętaj, aby miska nie dotykała wody. Do miski, która jest ogrzewana przez parę z garnka – wlej cztery żółtka. Cały czas energicznie ubijaj rózgą. Uważaj, aby nie zrobiła się jajecznica. Gdy żółtka zmienią swoją konsystencję i kolor, dodaj białe wino. Cały czas energicznie ubijaj sos na parze. Zacznij dodawać wąskim strumieniem roztopione i gorące masło. Masło zagęści sos. Nie przestawaj ubijać sosu.Dodaj świeżo mielony pieprz i sól Sos, który otrzymałeś powinien mieć konsystencję majonezu.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Następnie na nim ułóż plastry szynki i wstaw do nagrzanego pieca na 15–20 minut. Kontroluj piekarnik, aby powstały chipsy, a nie węgielki.
  • Dobrej jakości pieczywo żytnie pokrój na grubsze kromki. Następnie rozgrzej oliwę na patelni. Na rozgrzaną oliwę włóż pokrojone pieczywo i smaż na średnim ogniu, do czasu aż pieczywo z obu stron będzie przysmażone. Zdejmij grzanki z patelni i odstaw.
  • Do wysokiego garnka nalej zimnej wody. Następnie dodaj 1/4 szklanki octu. Zagotuj wodę. Do filiżanek wbij jajko. Jedna filiżanka – jedno jajko. W zagotowanej, ale niegotującej się wodzie zrób łyżką wir. Następnie z niewielkiej wysokości wlej do wody z octem – jajo z filiżanki. Gotuj na wolnym ogniu 3 minuty. Czas gotowania zależy od temperatury jajka, oraz wielkości. Po ugotowaniu łyżką cedzakową przełóż na talerz. Zależy nam, aby żółtko było płynne, a białko ścięte.
  • Na talerzu wyłóż najpierw grzankę, następnie dwa chipsy z szynki, jajo poché. Całość polej aksamitnym sosem holenderskim. Oprósz świeżą solą, pieprzem i koperkiem.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. 

Jeżeli Jajka po benedyktyńsku zostały przez Ciebie wykonane, koniecznie podziel się z innymi swoją opinią ;D.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..