Gofry z jajkiem

Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

Gofry z jajkiem

Czas przyrządzania: 5 minutes
Czas Gotowania: 15 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: gofry
Kuchnia: Amerykańska, Polska
Hasła: gofry
Porcje: 4 osoby
Kalorie na przepis: 321kcal
Koszt: 15 zł

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki mleka 3,2%
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 4 sztuki Jaj od szczęśliwych kur
  • 2 sztuki Awokado miekkie Hass
  • 1 szklanka Mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru drobnego
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 sztuka cytryna
  • 1 pęczek kolendry
  • Sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Gofrownicę rozgrzej i dokładnie wysmaruj olejem. Do miski przełóż przesianą przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz: cukier, zioła, sól, 2 jajka, masło i mleko. Wszystkie składniki połącz za pomocą robota ręcznego lub rózgą. Jeżeli masz blender kielichowy możesz w nim sprytnie połączyć wszystkie składniki. Mieszaj tak długo, aż składniki się razem połączą w jednolitą i gładką masę.
  • Piecz gofry do momentu, aż będą rumiane i chrupiące. W między czasie przekrój na pół dojrzałe awokado. Za pomocą noża usuń pestkę a łyżką stołową wyjmij miąższ. Pokrój je w paski. Na rozgrzanej patelni usmaż jaja sadzone.
  • Na upieczone gofry ułóż pokrojone awokado, skrop sokiem z cytryny – następnie wyłóż jajko sadzone. Całość posyp posiekaną kolendrą. Dopraw solą i pieprzem.

Notes

W sklepie znajdziesz dwie popularne odmiany awokado: HASS (z ciemną chropowatą skórką) oraz FUERTE (wydłużone, z zieloną gładką skórką). Moim ulubionym jest Awokado HASS kupuję najczęściej w popularnych marketach. Jak sprawdzić czy jest gotowe do spożycia? Dobre awokado powinno być umiarkowanie miękkie. Jeśli owoc przy delikatnym naciśnięciu jest miękki ale wciąż stawia opór, najprawdopodobniej będzie smaczny. W przypadku dojrzałego awokado możemy bez trudu usunąć szypułkę . Takie będzie idealne do zjedzenia.
Wartości odżywcze
Gofry z jajkiem
Na 1 porcję przypada
Kalorie 321 Kalorie z tłuszczów 153
% zalecanego dziennego spożycia*
Tłuszcze 17g26%
Tłuszcze nasycone 9g56%
Cholesterol 254mg85%
Sód 255mg11%
Potas 243mg7%
Węglowodany 29g10%
Błonnik 1g4%
Cukier 4g4%
Białko 13g26%
Witamina A 1525IU31%
Witamina C 6mg7%
Wapń 137mg14%
Żelazo 3mg17%
* Dzienne zalecane spożycie wyrażone w procentach dotyczy osób dorosłych i jest oparte na diecie uwzględniającej zapotrzebowanie kaloryczne równe 2000 kalorii/dziennie. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne wartości odżywcze może być mniejsze lub większe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..