Domowa Chałka

Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

Domowa Chałka

Czas przyrządzania: 30 minutes
Czas Gotowania: 45 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: chałka, chleb, ciasto drożdżowe, pieczywo
Kuchnia: Izraelska, Polska
Hasła: chałka, ciasto, ciasto drożdżowe
Porcje: 4 osoby
Kalorie na przepis: 1099kcal
Koszt: 25 zł

SKŁADNIKI

  • 500 g Mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 sztuki żółtko
  • 1 sztuka Jaj od szczęśliwych kur
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 50 g masła
  • 50 g cukru drobnego
  • 1 sztuka skórka z pomarańczy

Kruszonka

  • 100 g Mąki pszennej
  • 100 g cukru drobnego
  • 100 g zimnego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Z tej proporcji wychodzą dwie duże chałki
  • Mleko podgrzej do temperatury pokojowej. Drożdże rozetrzyj razem z 1 łyżką cukru. Dodaj dwie łyżki mąki oraz podgrzane mleko. Dokładnie wymieszaj składniki, aby się połączyły. Odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut. Pamiętaj, aby przykryć ściereczką. 
  • W rondelku rozpuść masło. Następnie odstaw, aby przestygło. Do dzieży miksera daj 1 jajko i 3 żółtka. Następnie za pomocą rózgi rozbełtaj dodając pozostały cukier. Ubijaj, aż składniki się połączą a cukier rozpuści. Zaczyn przelej do dzieży miksera (drugiej) dodaj przesianą przez sito mąkę i zacznij mieszać za pomocą końcówki hak. Następnie dodaj masę jajeczną oraz masło. Wyrabiaj do czasu, aż składniki połączą się w jedną masę. Przykryj czystą ściereczką i ostaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat kuchenny oprószony mąką i podziel na cztery kulki i uformuj wałki na długość blachy do pieczenia. Blachę wyłóż papierem a piekarnik ogrzej do 180 St. C.  Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośniętą chałkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piecz w piekarniku przez około 30 minut. 

Kruszonka

  • Do miski przełóż masło, mąkę oraz cukier. Za pomocą rąk połącz ze sobą składniki, aż powstanie kruszonka przypominająca kaszę manną. 
Wartości odżywcze
Domowa Chałka
Na 1 porcję przypada
Kalorie 1099 Kalorie z tłuszczów 369
% zalecanego dziennego spożycia*
Tłuszcze 41g63%
Tłuszcze nasycone 23g144%
Cholesterol 386mg129%
Sód 336mg15%
Potas 368mg11%
Węglowodany 158g53%
Błonnik 5g21%
Cukier 41g46%
Białko 24g48%
Witamina A 1406IU28%
Wapń 144mg14%
Żelazo 8mg44%
* Dzienne zalecane spożycie wyrażone w procentach dotyczy osób dorosłych i jest oparte na diecie uwzględniającej zapotrzebowanie kaloryczne równe 2000 kalorii/dziennie. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne wartości odżywcze może być mniejsze lub większe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. 

Przepis prezentowałem w programie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..