Ciasto w słoiku

Ciasto w słoiku

Czas przyrządzania: 10 minutes
Czas Gotowania: 1 hour
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: ciasta
Kuchnia: Amerykańska, Polska
Hasła: ciasto, ciasto w słoiku, ciasto z cynamonem
Porcje: 4 osoby
Koszt: 25 zł

SKŁADNIKI

  • 2 sztuki Jaj od szczęśliwych kur
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 2 szklanki Mąki pszennej
  • 150 g orzechów włoskich

Krem

  • 1 litr śmietany 36%
  • 2 łyżeczki cukru z ziarnami wanilii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Do dzieży miksera dodaj jaja oraz cukier – ubij za pomocą miksera na puszystą i jasną masę. Następnie dolej wąskim strumieniem olej – cały czas ubijając. Do tak przygotowanej masy dodawaj kolejno: kakao, cynamon i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a na niego orzechy włoskie. Praż w piekarniku przez 10 minut. Przełóż do blendera i zmiel na mniejsze kawałki. Dodaj orzechy do ciasta. Mąkę przesiej przez sito i razem z mlekiem dodaj do ciasta.
  • Formę do pieczenia posmaruj masłem lub wyłóż papierem pergaminowym. Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 180 stopni C. Przez około 50 minut. Po upieczeniu wystudź. Przygotuj słoiki. Do dzierży miksera dodaj kremówkę razem z cukrem waniliowym. Ubijaj, aż powstanie gęsta bita śmietana. Ułóż pierwszą warstwę z ciasta, następnie krem i ciasto i tak na przemian.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..