Ciasto Rafaello

Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

Ciasto Rafaello

Czas przyrządzania: 25 minutes
Czas Gotowania: 12 hours
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: ciasta, ciasto
Kuchnia: Polska
Hasła: ciasto, ciasto kokosowe, ciasto rafaello, kokos
Porcje: 8 osób
Kalorie na przepis: 776kcal
Koszt: 35 zł

SKŁADNIKI

  • 1 op Ciasteczek owsianych np. Tago
  • 1 op Maltballs np. Tago
  • 50 g orzechów włoskich
  • 20 g masła
  • 400 ml mleko kokosowe
  • 50 g cukru drobnego
  • 50 ml likier kokosowy opcjonalnie
  • 500 g Serka mascarpone
  • 100 ml Śmietany 36%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 10 g żelatyny
  • 1 łyżeczka ziaren wanilii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Następnie spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. W międzyczasie zblenduj ciasteczka owsiane od TAGO
  • Masło rozpuść w garnku. Dodaj do ciasteczek owsianych i dokładnie wymieszaj. Dodaj również trzy łyżki rozpuszczonej czekolady. Następnie przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy. Schowaj do lodówki na 15 minut, aby spód ciasta zastygł.
  • Do garnka przelej mleko kokosowe i zagotuj. Następnie dodaj wiórki kokosowe oraz liker. Zmienjsz ogień na minimalny i gotuj przez 10 minut. Pamiętaj, aby dokładnie mieszać. Odstaw do ostygnięcia.
  • Do blendera dodaj MALTBALLS od TAGO i zblenduj tak, aby zostały większe kawałki, którymi udekorujemy ciasto.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut do stężenia. Następnie odsącz z wody. Przełóż do rondelka i na małym ogniu rozpuść. Pamiętaj, aby nie zagotować żelatyny, ponieważ straci swoje właściwości.
  • Do ostudzonej masy dodaj ziarna wanilii oraz cukier puder. Całość wymieszaj. Następnie serek mascarpone i przy pomocy szpatułki połącz ze sobą składniki.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut do stężenia.
  • Do drugiej miski przełóż 5 łyżek kremu. Następnie małymi partiami dodawaj żelatynę i mieszaj, aż połączą się składniki. W ten sposób hartujesz masę i masz pewność, że nic się nie zważy. Następnie połącz obie masy razem.
  • Wyjmij schłodzony spód z lodówki, następie dodaj masę kokosową i włóż ponownie do lodówki na 20 minut.
  • Czekolada zdążyła już zgęstnieć, ale nadal powinna być płynna. Polej nią wierzch ciasta aby powstała warstwa czekoladowa. Dodaj następnie obficie Maltballs od TAGO. Włóż ciasto do lodówki najlepiej na całą noc
Wartości odżywcze
Ciasto Rafaello
Na 1 porcję przypada
Kalorie 776 Kalorie z tłuszczów 567
% zalecanego dziennego spożycia*
Tłuszcze 63g97%
Tłuszcze nasycone 38g238%
Cholesterol 93mg31%
Sód 209mg9%
Potas 208mg6%
Węglowodany 43g14%
Błonnik 2g8%
Cukier 25g28%
Białko 11g22%
Witamina A 1143IU23%
Witamina C 1mg1%
Wapń 146mg15%
Żelazo 3mg17%
* Dzienne zalecane spożycie wyrażone w procentach dotyczy osób dorosłych i jest oparte na diecie uwzględniającej zapotrzebowanie kaloryczne równe 2000 kalorii/dziennie. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne wartości odżywcze może być mniejsze lub większe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Partnerem przepisu jest:

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..