Długo szukałem przepisu na Ciasto Czekoladowe, które będzie proste, sprytne i pyszne. Czekoladowe, ale nie mdłe – takie wiesz z mega nutą czekolady ale bez zabijania jej niesamowitego smaku. Po wielu próbach myślę, że znalazłem połączenie idealne. Spróbuj koniecznie mojego Ciasta Czekoladowego, a za tydzień zrobisz je ponownie. Jest idealne na niedzielny obiad, święta czy urodziny. Spokojnie możesz je podać w formie tortu. Idealne dla każdego kto lubi odrobinę słodyczy w wytrawnym wydaniu.
Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

SKŁADNIKI
Składniki Suche
- 500 g Mąki pszennej
- 200 g cukru drobnego
- 250 g kakao
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki sól
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 sztuka Laska wanilii
Składniki Mokre
- 4 sztuki Jaj od szczęśliwych kur
- 500 ml Maślanki
- 200 ml woda
- ½ szklanki oleju rzepakowego
Krem
- 1000 ml Śmietany 36%
- 500 g Serka mascarpone
- 400 g czekolady gorzkiej
Do form
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki kakao
Dodatki
- 1 op Wafle Orzechowe TAGO
- 1 op truskawek lub innych owoców
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do dużej miski lub dzieży miksera przesyp najlepiej przez sito wszystkie suche składniki. Następnie za pomocą rózgi cukierniczej lub miksera połącz ze sobą.
- Do tak przygotowanych suchych składników dodaj jeden po drugim mokre. Możesz połączyć je ze sobą za pomocą rózgi lub przy użyciu miksera – będzie o wiele wygodniej. Nie ubijaj zbyt długo, aby za mocno nie napowietrzać ciasta.
- Dwie małe formy okrągłe wyłóż papierem do pieczenia (spód) boki posmaruj masłem i wysyp kakao. Tak przygotowane formy uzupełnij do ½ wysokości przygotowanym ciastem. Wstaw do pieca na 45 – 50 minut na 180 St. C. Sprawdź patyczkiem drewnianym czy ciasto jest suche – wówczas będzie gotowe. Upieczone ciasto należy wystudzić, a następnie jeżeli urosło nieregularnie – zetnij górną warstwę.
- Do misy dodaj kremówkę i mascarpone. Ubij za pomocą trzepaczki lub miksera na jednolity krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Poczekaj, aż jej temperatura opadnie poniżej 36 st.C. Sprawdzisz to dotykając czekoladę do wargi – jeżeli nie czujesz różnicy jest idealna. Im chłodniejsza będzie tym lepiej dla masy. Tak przygotowaną czekoladę dodawaj partiami do kremu ze śmietany. Cały czas mieszaj, aż produkty się połączą.
- Na paterze wyłóż pierwszy z dwóch przygotowanych ciast. Wyłóż warstwę kremu czekoladowego oraz Wafle Orzechowe od TAGO. Przykryj warstwą kremu i nałóż koleje upieczone i wystudzone ciasto. Całość udekoruj kremem i owocami.
- Smacznego!
Partnerem przepisu jest marka:
Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania.
Jeżeli Ciasto Czekoladowe zostało przez Ciebie wykonane, koniecznie podziel się z innymi swoją opinią ;D.
Idealne! Uwielbiam je robić!