Burgery z żurawiną

Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

Burger Góralski

Czas przyrządzania: 20 minutes
Czas Gotowania: 10 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: BBQ, gluten free, kolacja, Obiad
Kuchnia: Amerykańska, Polska
Hasła: burgery, hamburger, kanapka, oscypek, żurawina
Porcje: 4 osoby
Kalorie na przepis: 638kcal
Koszt: 50 zł

SKŁADNIKI

  • 4 sztuki bułki maślane
  • 600 gram wołowina antrykot mielony
  • 50 gram oscypek lub żółty ser wędzony
  • 50 gram pomidor 1 sztuka
  • 50 gram sałata
  • 2 łyżki Majonezu
  • 1 łyżka Spiracha
  • 100 ml woda gazowana
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka świeżo mielony pieprz

Konfitura z czerwonej cebuli

  • 200 gram cebula czerwona
  • 100 ml Czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki ocet balsamiczny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka cukier
  • 50 gram suszona śliwka
  • świeżo mielony pieprz i sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Rozgrzej patelnię a na niej praż pieprz, następnie przełóż go do moździerza i rozgnieć razem z solą. Mięso zmielone przełóż do miski dopraw solą i pieprzem, które przygotowałeś i dokładnie wymieszaj. Możesz dodać do mięsa odrobinę wody gazowanej aby lepiej się lepiło. Uformuj burgery, przełóż je pergaminem i pozostaw w lodówce. Następnie zajmij się przygotowaniem konfitury.
  • Cebule pokrój w piórka. Następnie na rozgrzanej patelni skarmelizuj cukier trzcinowy. Do skartelizowanego dodaj cebulę i smaż na małym ogniu. Wrzuć pokrojone śliwki, wlej wino czerwone wytrawne. Zaczekaj, aż wino odparuje. Dodaj ocet winny, balsamiczny oraz miód. Dopraw solą i pieprzem.
  • Konfitura powinna dusić się na małym ogniu około 30–45 minut, aż cebula będzie delikatna i miękka.
  • Do miseczki przełóż majonez razem z sosem spimacha i razem wymieszaj.
  • Bułki przekrój na pół zgriluj na patelni w tym samym czasie zacznij grillować burgery, pod koniec smażenia ułóż na nich pokrojony w plastry oscypek – chwilę grilluj, aż się rozpuści. 
  • Spód bułki posmaruj sosem mayo następnie ułóż liść sałaty, konfiturę z czerwonej cebuli, burgera z oscypkiem, plaster pomidora, oraz ogórek. Całość przykryj drugą bułką wbij dwa patyczki od szaszłyków i przekrój na pół.
  • Smacznego!
Wartości odżywcze
Burger Góralski
Na 1 porcję przypada
Kalorie 638 Kalorie z tłuszczów 360
% zalecanego dziennego spożycia*
Tłuszcze 40g62%
Tłuszcze nasycone 15g94%
Cholesterol 123mg41%
Sód 967mg42%
Potas 699mg20%
Węglowodany 31g10%
Błonnik 3g13%
Cukier 13g14%
Białko 33g66%
Witamina A 390IU8%
Vitamin B3 8mg40%
Vitamin B5 1mg10%
Vitamin B6 1mg50%
Vitamin B12 3µg50%
Witamina C 7mg8%
Vitamin E 1mg7%
Vitamin K 28µg27%
Wapń 169mg17%
Żelazo 4mg22%
Mangan 1mg50%
Magnez 55mg14%
Fosfor 370mg37%
Selen 32µg46%
Cynk 7mg47%
* Dzienne zalecane spożycie wyrażone w procentach dotyczy osób dorosłych i jest oparte na diecie uwzględniającej zapotrzebowanie kaloryczne równe 2000 kalorii/dziennie. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne wartości odżywcze może być mniejsze lub większe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to po więcej przepisów zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..