Białe szparagi z sosem holenderskim

Białe Szparagi z sosem Holenderskim

Czas przyrządzania: 5 minutes
Czas Gotowania: 10 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: Bez Mięsa, szparagi, Wege
Kuchnia: Polska
Diet: Vegetarian
Hasła: bez mięsa, białe szparagi, Szparagi, warzywa, wege
Porcje: 4 osoby
Kalorie na przepis: 365kcal
Koszt: 25 zł

SKŁADNIKI

Sos Holenderski

  • 4 sztuki Jaj od szczęśliwych kur
  • 100 ml Wina białego wytrawnego
  • 50 gram Masła

Główne Składniki

  • 1 pęczek Białych Szparagów
  • 1 pęczek Zielonych Szparagów
  • 4 sztuki Ugotowanych ziemniaków
  • 1 pęczek natka z pietruszki
  • 1 łyżka Sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Do wysokiego garnka wlej zimną wodę i zagotuj. Następnie dodaj cukier, sól i masło. Ze szparagów odetnij zdrewniałe końcówki (jeżeli używasz białych obierz je ze skórki) i zwiąż za pomocą nitki. Włóż do wrzącej wody – pamiętaj, aby główki wystawały ponad taflę wody. Gotuj przez około 5- 6 minut. Następnie przełóż do zimnej miski z wodą – najlepiej do miski z lodem, aby zatrzymać proces gotowania oraz aby nie straciły koloru. Przed podaniem przesmaż je na maśle, przez kilka minut, aby tylko zyskały temperatury.
  • W garnku zagotuj wodę. Następnie włóż do niego miskę metalową. Pamiętaj, aby miska nie dotykała wody. Będziemy korzystać z kąpieli wodnej. Do miski, która jest ogrzewana przez parę z garnka – wlej cztery żółtka. Cały czas energicznie rózgo ubijaj. Uważaj, aby nie zrobiła się jajecznica. Następnie, gdy żółta zmienią swoją konsystencję i kolor dodaj białe wino. Cały czas energicznie ubijaj sos na parze
  • Zacznij dodawać wąskim strumieniem roztopione i gorące masło. Masło zagęści sos. Nie przestawaj ubijać sosu. Dodaj świeżo mielony pieprz i sól. Sos, który otrzymałeś powinien przypominać konsystencją majonez. Polej gorącym sosem swoje danie. Ziemniaki ugotuj do miękkości i podaj do szparagów. Całość oprósz szatkowana pietruszką. Smacznego !
Wartości odżywcze
Białe Szparagi z sosem Holenderskim
Na 1 porcję przypada
Kalorie 365 Kalorie z tłuszczów 135
% zalecanego dziennego spożycia*
Tłuszcze 15g23%
Tłuszcze nasycone 8g50%
Cholesterol 191mg64%
Sód 757mg33%
Potas 1281mg37%
Węglowodany 43g14%
Błonnik 8g33%
Cukier 4g4%
Białko 13g26%
Witamina A 2601IU52%
Witamina C 67mg81%
Wapń 100mg10%
Żelazo 6mg33%
* Dzienne zalecane spożycie wyrażone w procentach dotyczy osób dorosłych i jest oparte na diecie uwzględniającej zapotrzebowanie kaloryczne równe 2000 kalorii/dziennie. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne wartości odżywcze może być mniejsze lub większe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..