Beza Pavlova (CZERWIŃSKIEGO)

Beza Czerwińskiego to tort, który znają wszyscy! Wszyscy smakosze uwielbiają jej anielski smak! Słodycz obłoku połączona ze śmietaną, wanilią oraz kwaśnymi owocami! Sekret Szymona Czerwińskiego ujrzał światło dzienne!

Jeżeli poszukujesz więcej inspiracji to zapraszam Was do zakupu mojej autorskiej książki: “Sprytne Gotowanie”

Beza Pavlova (CZERWIŃSKIEGO)

Beza Pavlova (CZERWIŃSKIEGO)

Beza Czerwińskiego to jedno tort, który znają wszyscy! Wszyscy smakosze uwielbiają jej anielski smak! Słodycz obłoku połączona ze śmietaną, wanilią oraz kwaśnymi owocami! Sekret Szymona Czerwińskiego ujrzał światło dzienne.
Czas przyrządzania: 30 minutes
Czas Gotowania: 2 hours 30 minutes
Autor: Szymon Czerwiński
Danie: ciasta, Deser, Drugi dzień świąt, Święta Bożego Narodzenia
Kuchnia: Polska
Hasła: beza, beza czerwińskiego, beza pavlova
Porcje: 8 osób
Koszt: 100 zł

SKŁADNIKI

  • 5 sztuk Jaj od szczęśliwych kur
  • 250 gram cukru drobnego / jedna szklanka /
  • 1 łyżeczka Mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka Octu
  • 1 litr Śmietany 36%
  • 500 gram Serka mascarpone
  • 1 laska Wanilii
  • Owoce do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Piekarnik nagrzej do 100 stopni C ( bez temoobiegu). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na niej okrąg o średnicy 20 cm.
  • Do misy miksera wlej białka (pilnuj, aby nie dostało się żółtko) i ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj łyżka po łyżce cukier – nie przerywając ubijania. Na koniec piana powinna być sztywna i błyszcząca bez grudek z cukru. Dodaj teraz mąkę oraz ocet i i jeszcze przez chwile ubjaj, aż połączą się składniki. Nie martw się już teraz nie ma możliwości, przebicia piany.
  • Bezę wyłóż na przygotowany papier do pieczenia za pomocą łyżki stołowej. Zbyt długo nie formuj bezy, zrób to kilkoma sprawnymi ruchami. Pamiętaj, aby po środku zrobić „gniazdo” w którym umieścimy krem.
  • Bezę wstaw do rozgrzanego pieca na 2,5 do 3 godzin. Pamiętaj, aby studzić ją w uchylonym piekarniku.
  • Do misy miksera włóż śmietanę kremówkę, mascarpone oraz ziarna wanilii i ubijaj przez około 5 minut, aż powstanie gęsty krem.
  • Wystudzoną bezę wyłóż na paterę. Wgłębienie wypełnij przygotowanym kremem. Wierz udekoruj owocami sezonowymi i świeżą miętą.

RADA:

  • Na blasze do pieczenia zrób cztery kleksy z bezy (w czterech rogach), następnie wyłóż papier do pieczenia. Dzięki tej sztuczce papier nie będzie się ruszać.
  • Jeżeli ubijasz pianę z białek i przebijesz (białka podejdą wodą) przerwij ubijanie. Dodaj jeszcze jedno białko i już ręcznie przy pomocy rózgi cukierniczej kontynuuj ubijanie. Piana po chwili nabierze oczekiwanej konsystencji.
  • Smacznego!
Oznaczaj nas na instagramieOznaczaj @sprytneprzepisypl i taguj #sprytneprzepisy!

Dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojego przepisu. Jeśli poszukujesz więcej inspiracji. Zapraszam Cię do odwiedzenia innych Sprytnych Pomysłów na pyszne dania. 

Jeżeli Beza CZERWIŃSKIEGO została przez Ciebie wykonana, koniecznie podziel się z innymi swoją opinią ;D.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! ostatnie przepisy ..